• Vejleding til websidens tilgængelighed
 • Link til forsiden
 • Send en mail til webmaster
 • Oversigt over hjemmesiden

De tidligeste tider

 

Originale Martha-dokumenter kom fra Frankrig

 

Et af foreningens allerførste medlemmer sendte i 2018 en masse originale dokumenter om Martha. Læs hendes mail til foreningen her og gå på opdagelse i materialet.

 

 
 

Foreningens første bestyrelse med Inger bagerst til højre.
Ellers ses fra venstre Finn Svendsen, Kristian Blak, Steen
Siebken og siddende Eigil Nielsen og Tonny Pedersen.

 
 

Inger som hun ser ud i dag.

I slutningen af maj 2018 tikkede der pludselig en email ind til Martha-Postens redaktion fra Frankrig fra et af foreningens allerførste medlemmer - dengang Inger Føns, nu Kristensen. I mailen forklarer hun, at hun ved oprydning har fundet en del gamle, originale dokumenter fra foreningens start, da hun blandt andet var med i bestyrelsen. Dem vil hun gerne sende. Inger skriver blandt andet:

”Allerførst må jeg fortælle Jer at jeg synes det er så flot at foreningen stadig findes og er i så aktiv en tilstand. Det er en stor glæde at kunne konstatere at have været med til at starte en forening der nu er blevet så omfattende og med så flot en kollektiv indsats!!! Hvem skulle have forestillet sig det - vi var jo alle sammen unge studerende med minimalt kendskab til skibsvedligehold, foreningsdrift m.m. Desuden var penge en by i Arktis, men IDEEN!!! - ideen og kammeratskabet var det, der drev os.

 
 

Udsnit af forsiden af første nummer af
Martha-Posten.
Klik her for at se en pdf-udgave af hele
bladet.

Jeg har fulgt Martha ind imellem, siden jeg sammen med Karl Johan Nørvang flyttede fra Danmark til USA i 1979 - senere kom vi til Frankrig hvor vi nu er skilt, men stadig bor begge to. Når turen over årene er gået til Danmark, har jeg næsten altid været omkring Vejle for at se Martha ved kaj. Jeg håber at komme til DK igen en tur til næste sommer og vil helt sikkert søge at finde havnen hvor skibet måtte ligge ... Det næsten helt nye skib Martha!

Da jeg selv sejlede med, var der endnu styrehus på dækket og en sørgelig rest af en mast. Skipper havde sit klaver surret til denne i apteringen. Herpå spillede han underlægningsmusik til Buster Keatons stumfilm som vi ikke så, men hørte ;-) Jeg har i øvrigt for nylig haft kontakt med Kristian Blak - FaceBook er genialt til den slags :-) (Kristian var ham der købte Martha og forærede hende til foreningen, red.)

 
 

Et af de dokumenter, som mange har
hørt om, men aldrig set, er det hvor
Jens Memphis fra De Gyldne Løver giver
foreningen lov til at bruge Martha-
sangen.
Klik her for at se brevet som pdf i stor
størrelse.

Ved oprydning har jeg fundet nogle gamle originaler fra tiden omkring foreningens stiftelse samt et eksemplar af den første Martha Post. Jeg har læst et sted at I ikke selv har eksemplaret af 1. årgang n°1. Nu må I få mit samt den skabelon som vi brugte til at skrive den i. Det var Karl Johan som havde fremstillet den, kan jeg huske. Vi skrev meget, det var på skrivemaskine, margen gik i bølger og der var for lidt plads til de bogstaver man ikke kunne ændre på størrelsen af.

Som I vil se i vanterne på sidste side, var skipper Frohn på Fulton også blandt medlemmerne i 1974.Vi drak mange kopper te i hans kahyt, når Fulton om vinteren lå på bedding i Århus, mens vi fik gode råd og vejledninger samt sømadshistorier i store mængder. Glade minder!

Jeg sender ligeledes 3 originalbreve: Et fra Skovrider Erik Christiansen i Linå Vesterskov der lovede os master når skivet var restaureret; et fra Skipper Axel Pedersen der var skibsdreng hos sin far og et brev fra Jens Memphis der gav os lov til at bruge Sangen om Martha i vores brochure materiale. Der er ligeledes et referat af et interview i DR.”

Brevet fra Inger slutter med en hilsen til alle og ønsket om en god sommersejlads. Hendes materiale er nu for længst ankommet og i sikre hænder hos foreningen. Så meget som muligt af det er nu gjort tilgængeligt via denne side. 

Links til hele materialet

Udover materialet her på siden, som du også kan se billeder af, er der her direkte link til alt det øvrige, som Inger sendte.

 
 

Udsnit af et dokument som opfordrer til
at støtte 
Martha. Indeholde også udkast
til vedtægter for foreningen.
Klik her og læs det hele som pdf.

 1. Brev fra Kristian Blak, der købte Martha og senere gav hende til foreningen.

 2. De første vedtægter fra den stiftende generalforsamling 3. november 1973.

 3. Medlemshvervning.

 4. Sejlplan 1971.

 5. Brev fra Ramses til potentielle medlemmer.

 6. Tegninger af skib og aptering 1972.

 7. Brochure 1973.

 8. Opfordring til foreningsdannelse 1973.

 9. Eigil Nielsen rykker for arbejde i 1974.
 10. Brochure 1974.

 11. Første ordinære generalforsamling 1974.

 12. Tilsagn om de første master fra skovrider Erik Christiansen fra Linaa Vesterskov i 1974.

 13. Afskrift af interview om Martha til regionalradioen i Aarhus i 1974.

 14. Brev fra en af Marthas tidligere ejere Axel Pedersen 1975.

 15. Særnummer af Martha-Posten 1987.

 16. Martha-Posten januar 1988.

Forrige side: Stabelafløbning     Næste side: Restaurering 1972 - 2004
{* *}